Followers

Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu : Dengan mengingati Allah hati akan jadi tenang - Ar-Raad 28.

Salam Persaudaraan dari ambo...email cikgunikmie@gmail.com

Carian dalam Blog ini

Loading...

20 March 2015

‪#‎bukaminda32‬

Naik harga gara-gara GST. Khabarnya tambang komuter juga tak terkecuali. 1 Mei tarikh mendekati. Tambah lagi. Apa sudah jadi. Dalam usaha menarik orang ramai naik kenderaan awam tambang ditambah lagi. Cikgu rasa makin ramai yang dihinggapi darah tinggi dek tekanan kos sara hidup yang tinggi.
Hati-hati fenomena ini boleh mengubah undi.
Nanti kamu tak jadi menteri.
Buka minda.
CNM.

#‎bukaminda31‬

Hudud. Hukum yang Allah tetapkan. Aku sokong pelaksanaan hudud. Kepada yang tak bersetuju semoga terbuka pintu hati kalian menyokong apabila dibentang di parlimen nanti.
Kalau pun tak setuju tak usah nak menghalang, beri laluan kepada yang mendokong hukum tuhan. Takbir.
Janji-Nya pasti!
Buka minda.
CNM

‪#‎bukaminda30‬


Berani atas tiket ahli parlimen je ke?
Cuba bercakap di luar dewan macam rakyat biasa.
Takut dengan bayang-bayang sendiri?
Kalau benar apa nak ditakutkan, hentam betul-betul.
CNM

#‎bukaminda29‬

Orang kampung. Ya, orang kampung mungkin tak tahu prosedur tuntutan dengan pihak sekolah/akaun kerajaan.
Jadi sebagai guru besar salahkah memaklumkan prosedur itu kepada yang tidak maklum. Dah order, makan dah kenyang, takkan tak nak bayar.
Di dunia ni boleh lepas tuan/puan, di akhirat letih nak jawab.
Kalau nak tolong orang kampung, buat kerja molek.
Buka minda.
CNM

#bukaminda28

Semua orang nak lulus peperiksaan. Cuma cikgu nak pesan tak ada jalan pintas. Kena usaha membaca, buat latihan, buat nota agar semua konsep yang perlu difahami dapat dikuasai.
Ramai yang tanya soalan ramalan. Tolong! Ya saya bukan ahli nujum "pak belalang". Pelajar yang bijak bukan bergantung kepada soalan ramalan tetapi telah mengkaji bentuk soalan, kekerapan dan skop yang pernah ditanya. Dari situ mereka mampu menjangka soalan-soalan yang bakal ditanya. Bukannya membuta tuli harapkan soalan ramalan.
Dapat soalan sebenar pun kalau tak faham konsep, tak akan dapat jawap juga.
Jadi bersedialah, rajin-rajin buka buku.
Buka Minda.
CNM

#‎bukaminda27‬


Di zaman moden ini cikgu pernah lihat. Seorang bapa menghantar anaknya ke sekolah dengan basikal tua. Ketika anaknya hendak berlalu, dilap/disapu peluh anaknya itu dengan tuala kecil (good morning towel).
Betapa kasihnya seorang bapa terhadap anaknya. Sesiapa yang masih punya bapa, hormatilah mereka. Tiada bapa yang mahukan anak gagal dalam hidup.
Kau ada?
Buka minda.
CNM

‪#‎bukaminda26‬

Cikgu!
Ingat lagi cikgu yang mengajar tulis dan baca?
Ingat lagi sekolah tempat menimba ilmu jadikan kita dewasa?
Sekarang dah berjayakan?
Apa kata sesekali balik ke sekolah.
Sumbangkan kepakaran.
Bantu adik-adik.
Selamat menyumbang, tak dapat sikit sumbang banyak smile emoticon.
Buka minda.
CNM

‪#‎bukaminda25

Tembok!
Setahu aku kat Israel ada tembok.
Kat Jerman dan roboh.
Tapi kat Bandar Baru Bangi pun ada.
Katanya bandar ilmu?
Beginikah sikap orang yang kononnya bijak pandai?
Malang sungguh, dalam hidup bermasyarakat masih kedapatan segelintir pihak yang sengaja menyulitkan pihak lain.
Usahlah kita menyusahkan pihak lain kelak didatangkan kesulitan kepada kita.
CNM

#‎bukaminda24‬


Dari Bangi ke Joh. Cuaca baik. Perjalanan lancar. Tiada kemalangan yang dilihat. Alhamdulillah.
Namun cikgu agak terkilan, sikit geram dan tidah faham mentaliti segelintir pemandu yang membahayakan diri sendiri dan orang lain apabila gelojoh memotong di garisan berkembar dan kawasan berbukit yang pandangannya terhad.
Ingatlah di jalan raya bukan hanya kita seorang memandu. Keselamatan diri dan keselamatan pemandu lain juga perlu diutamakan.
Memandulah dengan berhemah, elak tragedi.
Buka minda.
CNM

#‎bukaminda23‬

Malaysia tercorot dalam ranking pendidikan antarabangsa. Pak menteri terperanjat! Jadi, dah tiba masanya mengkaji semula segala benda yang nak dibuat secara "online" itu relevan atau tidak.
Berilah lebih ruang dan masa untuk guru berfikir merancang aktiviti pdp bukannya disibukkan dengan perlu mengisi maklumat secara online dan ditambah buruk lagi dengan isu capaian internet yang sangat tidak membantu di sekolah.
Tolonglah permudahkan urusan guru.
CNM.