Followers

Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu : Dengan mengingati Allah hati akan jadi tenang - Ar-Raad 28.

Salam Persaudaraan dari ambo...email cikgunikmie@gmail.com

Carian dalam Blog ini

08 August 2012

ASEAN

'Cara Asean', Prinsip Tidak Campur Tangan Buahkan Hasil - Najib
KUALA LUMPUR, 8 Ogos (Bernama) -- 'Cara Asean' (the Asean Way) yang berasaskan permuafakatan serta prinsip tidak campur tangan pertubuhan itu telah membuahkan hasil seperti yang dibuktikan dengan proses demokrasi yang bermula di Myanmar, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sambil berkata 'Cara Asean' itu juga ditonjolkan dalam peristiwa-peristiwa lain, Perdana Menteri menjelaskan ini termasuk pendekatan yang diambil Malaysia dalam menyelesaikan tuntutan-tuntutan antara negara-negara jiran iaitu ia boleh diselesaikan dengan baik.

"Biarpun Asean masih berpegang teguh kepada prinsip tidak campur tangan, mekanisme-mekanisme Asean yang berpaksikan apa yang disebut sebagai 'The Asean Way' atau 'Cara Asean' membolehkan pelbagai isu yang disifatkan sebagai sensitif dan kompleks diselesaikan di meja perundingan," katanya.

Dalam perutusan khas beliau sempena sambutan Hari Asean ke-45 yang disiarkan RTM malam Selasa, Najib menegaskan bahawa prinsip tidak campur tangan Asean terbukti berkesan dalam mengekalkan keamanan dan kestabilan rantau Asia Tenggara.

Menurutnya, segala faktor positif yang terhasil telah dimanfaatkan sebaik mungkin oleh para pemimpin negara anggota untuk merencana pelbagai inisiatif dan pelan pembangunan ke arah meningkatkan taraf dan kualiti hidup warganya.

"Jelas, kewujudan Asean menjadi pemangkin dalam merapatkan jurang perbezaan tahap pembangunan sosio-ekonomi antara negara-negara di rantau ini," kata Najib.

Mengimbau liku-liku yang dihadapi Asean sejak penubuhannya, beliau berkata kemampuan Asean untuk menjadi kerangka politik serantau bagi mengekalkan keamanan dan kestabilan di rantau ini sering diragui.

Menurutnya, keberkesanan gerak kerja Asean dipersoal kerana pegangannya kepada prinsip tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara anggota yang disifatkan kurang efektif dalam mengatasi konflik di rantau ini.

"Namun, di sebalik kritikan itu, mekanisme Asean ini terbukti berkesan dalam mengekalkan keamanan, kestabilan dan kemakmuran negara di rantau ini. Justeru, tidak hairanlah pertubuhan yang bermula dengan lima anggota sahaja pada 1967 telah berkembang kepada 10 negara anggota," katanya.

Perdana Menteri menarik perhatian bahawa penglibatan aktif negara-negara rakan dialog semasa mesyuarat dan persidangan peringkat Asean merupakan pengiktirafan masyarakat dunia kepada kemampuan dan potensi Asean itu sendiri.

Najib berkata isu-isu berkepentingan bersama seperti keselamatan, penyeludupan dadah, anti-keganasan dan alam sekitar dapat dibincang dan ditangani secara bersama bagi mendapatkan penyelesaian terbaik.

Menurutnya lagi, Asean kini merupakan antara rantau paling dinamik di dunia, dan dengan saiz pasaran lebih 500 juta penduduk dan GNI (Pendapatan Negara Kasar) terkumpul bernilai US$2.15 trilion, Asean adalah pertubuhan yang telah mencapai kejayaan membanggakan dan penuh dengan potensi masa depan.

Asean, katanya, diperkukuh dengan termeterainya Piagam Asean yang telah mentransformasikan pertubuhan itu kepada sebuah entiti berlandaskan peraturan selain mempergiat lagi integrasi dan kesalinghubungan antara negara anggota dalam bidang politik, ekonomi dan kebudayaan.

"Asean sentiasa peka kepada perubahan zaman. Asean prihatin bahawa ia perlu terus relevan dengan aspirasi warganya. Bertitik-tolak kesedaran inilah pemimpin-pemimpin Asean telah melancarkan Agenda Kesalinghubungan Asean pada 2010," katanya.

Sambil menjelaskan agenda itu bertujuan memastikan Asean dapat dihubungkan melalui jaringan pengangkutan dan komunikasi, Najib berkata: "Bayangkan kemungkinan yang ada jika segala produk dari negara-negara Asean dapat bergerak dengan mudah dari satu negara ke negara lain," katanya.

Di samping itu, Najib berkata Asean telah menubuhkan Suruhanjaya Antara Kerajaan Asean Mengenai Hak Asasi Manusia (AICHR) dan Suruhanjaya Asean Untuk Penggalakan dan Perlindungan Hak Wanita dan Kanak-Kanak (ACWC).

Beliau turut menarik perhatian bahawa Asean kini di peringkat akhir untuk menghasilkan Deklarasi Hak Asasi Manusia yang bakal digunakan negara anggota dalam memelihara hak asasi manusia di rantau ini.

"Saya yakin bahawa kematangan hubungan antara negara anggota Asean dengan berpegang kepada konsep Kepusatan Asean yang ditunjangi semangat kebersamaan Asean, permasalahan-permasalahan sebegini pasti akan dapat diselesaikan dengan baik," katanya.

Dalam pada itu, Najib berkata kerajaan Malaysia akan terus mempergiat usaha membawa Asean kepada rakyatnya melalui pelaksanaan program seranta yang memberi fokus kepada memperkenal sejarah, sistem nilai, budaya dan kepentingan Asean.

"Hanya dengan kefahaman mendalam mengenai pertubuhan ini maka warga Asean terutama golongan belia akan dapat menghargai peri mustahaknya," jelasnya.

Beliau turut menyarankan semua negara anggota dan warga Asean supaya terus gigih berusaha bagi melaksanakan pelan strategik dalam semua lapangan seperti yang telah dirancang.

"Insya Allah, dengan berpandukan kepada Piagam Asean dan sokongan padu dan kesepakatan semua pihak, kita akan dapat merealisasikan Komuniti Asean menjelang 2015," katanya.

-- BERNAMA

No comments: