Followers

Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu : Dengan mengingati Allah hati akan jadi tenang - Ar-Raad 28.

Salam Persaudaraan dari ambo...email cikgunikmie@gmail.com

Carian dalam Blog ini

15 September 2009

Diari Konsep Geografi 942/2 Tema 5: Impak Alam Sekitar dan Pengurusannya

Tema 5 – Impak Alam Sekitar dan Pengurusannya.

Konsep/Huraian

1. Pengurusan Alam Sekitar: stpm 2006

Usaha dan tindakan merancang dan mengawal selia kelestarian alam sekitar menerusi keupayaan daya tampung sumber alam sekitar ke arah mencapai pembangunan mapan dan berterusan. Pengurusan alam sekitar mencakupi usaha penjagaan, pemeliharaan dan pemuliharaan.

2. Pembangunan Lestari: stpm 2007

Pembangunan yang tidak merosakkan sumber alam dan alam sekitar atau pembangunan mesra alam, iaitu yang dirancang dan mengambil kira kepentingan alam sekitar. Dalam pembangunan lestari, langkah pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar diambil berat. Misalnya, dalam kes pembalakan, satu pokok ditebang perlu diganti dengan satu pokok baru melalui program penanaman semula hutan. Tujuan utama pembangunan lestari ialah memberi manfaat dan memenuhi keperluan bukan sahaja genarasi hari ini tetapi juga generasi akan datang.

3. Pemeliharaan dan Pemuliharaan alam sekitar : stpm 2008

Pemeliharaan mrjk kpd langkah memelihara alam sekitar drp sebarang kerosakan atau kemusnahan akibat di eksploitasi olh manusia secara keterlaluan dan tidak terancang. Pengawalan blh dilakukan melalui kaedah hutan simpan.

Pemuliharaan mrjk kpd langkah membaik pulih alam sekitar yg semakin terancam dan menghadapi kepupusan atau kehabisan. Pengawalan blh dilakukan melalui kaedah penanaman semula dan rawatan sisa.

4. Pemanasan Global

Mrjk kepada peningkatan suhu dunia yg diakibatkan olh kesan rumah hijau dan penipisan lapisan ozon.

5. Kesan Rumah Hijau

Mrjk kpd kewujudan gas-gas rumah hijau khususnya karbon dioksida dan metana yg bertindak membenarkan bahangan m/hari masuk tetapi memerangkap bahangan bumi dr keluar ke angkasa lepas.

6. Penipisan lapisan ozon

Mrjk kpd terputusnya ikatan kovalen tiga molekul oksigen yg membentuk ozon akibat serangan gas CFC dan Halon.

7. Penggurunan

Mrjk kpd pembesaran saiz gurun yg sedia ada hingga melampaui kws pinggirnya atau yg menukarkan sesuatu kws yg sebelum ini bukan gurun kpd ciri-ciri gurun yg tandus dan gersang.

8. Penyahhutanan

Bermakna penghapusan hutan secara besar-besaran utk pelbagai tujuan spt pembalakan, pertanian, pembinaan petempatan dll.

9. Pencemaran udara

Mrjk kpd kehadiran bahan pemcemar udara khususnya gas-gas rumah hijau. Manakala jerebu mrjk kpd kehadiran partikel terampai (PM10) seperti debu, asap, dan habuk di dalam keadaan cuaca kering.

10. Kemerosotan kualiti air

Sumber-sumber air bersih sama ada dr sungai, laut, tasik, kolam, takungan s/jadi, air bawah tanah dan air hujan tercemar atau semakin rendah kualitinya.
Sumber: Hj Rusly Musa, Geografi Alam Sekitar Manusia STPM

No comments: