" Umar Al-Khattab r.a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :

1. Zalituun - duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda manusia supaya berbelanja lebih dan membeli barang-barang yg tidak perlu.

2. Wathiin - pergi kepada org yg mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap ALLAH.

3. A'awan - Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf - berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri org yg berada di tempat2 maksiat.

5. Murrah - Merosakkan dan melalaikan ahli dan org yg sukakan muzik sehingga lupa kpd ALLAH. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour.

6. Masuud - duduk di bibir manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dr kata2 mulut.

7. Daasim ( Berilah salam sebelum masuk ke dalam rumah walaupun tiada org di dalamnya ) - duduk di pintu rumah kita. Jika kita tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga, suami isteri cerai berai, suami bertindak ganas memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai lg.

8. Walahaan - menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat yg lain.

9. Lakhuus - Merupakan sahabat org Majusi yg menyembah api/matahari.

http://www.sepaku.net/sepaku-nur-addin/6164-jenis-jenis-syaitan-yg-ada-disekeliling-kita.html