Followers

Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu : Dengan mengingati Allah hati akan jadi tenang - Ar-Raad 28.

Salam Persaudaraan dari ambo...email cikgunikmie@gmail.com

Carian dalam Blog ini

20 February 2010

Majulah Sukan untuk Negara

20 Februari, 2010 19:42 PM

Kegemilangan Sukan Sekolah Akan Dikembalikan, Kata Muhyiddin

PETALING JAYA, 20 Feb (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu kegemilangan sukan dikembalikan ke sekolah-sekolah memandangkan ia adalah institusi utama mengembangkan bakat sukan di peringkat akar umbi.

"Sudah hampir 10 atau 20 tahun sukan di sekolah tidak diutamakan, apa sebabnya tidak diketahui. Sehinggakan di sekolah-sekolah, sukan bukan sesuatu yang dibanggakan berbanding zaman saya muda dulu.

"Ketika itu, sukan suatu yang kita pandang sebagai acara yang menceriakan dan menyeronokkan. Saya telah buat keputusan untuk kembalikan semula kegemilangan sukan di sekolah kerana pembangunan sukan negara bermula di sekolah," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas menyampaikan Anugerah SAM-100Plus 2009 anjuran Persatuan Penulis-penulis Sukan Malaysia (SAM) di sini, Sabtu.

Sehubungan itu, Muhyiddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Sukan, menggariskan lima unsur penting untuk dilaksanakan bagi merealisasikan hasrat tersebut.

Antaranya, beliau telah mengarahkan Bahagian Seni, Sukan dan Ko- Kurikulum di Kementerian Pelajaran supaya dirombak dan meletakkan sukan berasingan daripada yang lain.

"Kita akan wujudkan pegawai atau pengarah tertentu yang akan ditetapkan untuk menjaga pembangunan sukan di sekolah," katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata kurikulum berhubung sukan juga perlu dikaji semula bagi menyesuaikan waktu ia dilaksanakan supaya tidak menjejaskan pembangunan akademik pelajar.

"Apa yang ada sekarang ini, sukan ialah untuk beberapa bulan sahaja terutama dua tiga bulan pertama sesi persekolahan dan selepas itu tidak ada lagi. Adakalanya, ibu bapa sendiri pun tidak mengetahui bahawa sukan sekolah sudahpun dijalankan. Ini bukan caranya," katanya.

Selain itu, Muhyiddin berkata guru terlatih dalam bidang sukan juga akan diperbanyakkan serta pembangunan infrastruktur juga akan diberikan perhatian. "Kita perlukan tenaga pelatih yang terlatih. Ini (guru terlatih) boleh dikatakan tidak banyak... ada guru biasa pun dilantik sebagai guru sukan," katanya.

Beliau berkata peruntukan Kementerian Pelajaran berjumlah RM89 juta untuk aktiviti sukan dan kokurikulum di sekolah-sekolah yang diumumkan pada 4 Feb lepas masih belum mencukupi untuk merealisasikan program yang dirancang.

"Jumlah itu mungkin kita akan tetapkan semula. Untuk RMK-10, saya sudah beritahu sebelum ini, kita akan perkukuhkan Bahagian Sukan dan kita tambah peruntukan untuk lima tahun akan datang. Jumlahnya belum kita tetapkan lagi, masih dalam peringkat perancangan," katanya.

Muhyiddin berkata usaha yang hendak dilaksanakan itu memerlukan masa untuk direalisasikan dan hasilnya tidak dapat dituai dalam masa terdekat.

-- BERNAMA

No comments: